Fiscaliteit

Het verschil tussen fietsplan en fietslease.

Veel werkgevers hebben de afgelopen jaren gewerkt aan het aanbieden van een fietsplan aan hun medewerkers. Nu de overheid komt met de (aangepaste) werkkostenregeling (WKR) vragen veel werkgevers zich af: stappen we nu alweer over op fietslease? Het antwoord is ja, maar het is minder lastig dan het wellicht lijkt. Fietslease biedt een toevoeging aan het huidige fietsplan dat fiscaal bijzonder aantrekkelijker is. Waarom en hoe het werkt dat leggen we in dit artikel uit.

Hoe werkt fietslease

We laten je zien hoe fietslease werkt aan de hand van het voorbeeld van een werknemer met een brutoloon van 3.000 euro.

1. De bijdrage van de werkgever aan de leaseprijs (inclusief accessoires, service en verzekering) wordt in mindering gebracht op het brutoloon, evenals de pensioenpremie. De bijtelling (7%) komt er bovenop.

2. Het nieuwe brutoloon vóór loonheffing komt nu lager uit dan de keuze zonder leasefiets. Dit heeft te maken met de lagere belastingen (loonheffing én premies) die betaald dienen te worden.

3. Na aftrek van de 7% bijtelling blijft een nettoloon over van € 2.287,11. Zonder e-bike was dat € 2.397,60. Het verschil van € 110,49 euro zijn de nieuwe maandelijkse kosten voor de werknemer voor een leasefiets.

Fiscaal vriendelijk belonen

Ook voor de werkgever brengt dit een voordeel met zich mee. Als de werkgever er voor kiest om dit voordeel ten goede te laten komen van de werknemer spreekt men van fiscaal vriendelijk belonen.

Fietsplan en fietslease.

De belangrijkste verschillen tussen fietslease en het fietsplan hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Betaling: Bij fietsplan betaalt de werknemer geen maandelijkse leaseprijs, maar betaalt de werkgever (deels) de aanschafprijs en betaalt de werknemer deze terug via het brutoloon. De werkgever gebruikt hiervoor de werkkostenregeling (WKR), daarmee kan de werkgever een gedeelte van het fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen voor werknemers. Deze zogenoemde vrije ruimte is normaliter 1,7% van een bruto loonsom tot en met € 400.000,- en deze is tijdelijk verruimd naar 3%. (lees meer over de WKR op de site van de belastingdienst.)

Eigendom: Bij het fietsplan is de fiets van de werknemer. Bij fietslease is de fietsleasemaatschappij eigenaar van het voertuig gedurende de leaseperiode. Aan het einde van het contract krijgt de berijder de mogelijkheid om de fiets over te nemen.

Onderhoud & Verzekering: Bij fietslease zijn deze zaken inclusief. Voor een vast bedrag per maand ben je volledig verzekerd en is preventief onderhoud gegarandeerd. Bij fietsplan zijn kosten van onderhoud en eventueel het verlengen van de fabrieksgarantie voor rekening van de werknemer. De keuze voor het aangaan van een verzekering is ook aan de werknemer zelf.

Reiskosten: Een netto reiskostenvergoeding is niet meer mogelijk bij fietslease. Stel dat je met je werkgever afspreekt dat je twee dagen per week op fiets gaat en de overige drie dagen met de auto. Dan behoud je voor die drie dagen je kilometervergoeding. Wel kan de werkgever ervoor kiezen om een bijdrage ter beschikking te stellen voor de dagen dat je met de fiets reist.

Meer antwoorden op vaak gestelde vragen vind je op de FAQ pagina.

Copyright YellowFoxx